Попередні умови зльоту – фестивалю гуртківців Вінницького обласного центру туризму, спорту, краєзнавства та екскурсій «Макітра 2019» (ХХVІІ відкритого зльоту-фестивалю юних туристів-краєзнавців Немирівщини)

Facebook Vkontakte Twitter LiveJournal

Попередні умови  техніки пішохідного туризму

 

Умови проведення дистанції особисто-командних змагань

“Смуга перешкод”

 

Дистанція І - ІІ класу. Довжина дистанції 100 -150 м. Склад команди 7 чол., з них не менше двох дівчат.

1.“Жердини” Кількість опор – 5. Кількість жердин –1.

2.  Підйом спортивним способом. Довжина етапу  до 10 м.  Етап обладнано суддями.

3. Траверс схилу.  Етап обладнано суддями. Можливі похилі ділянки.

4.Навісна переправа через яр. Довжина етапу  до30 м. Етап повністю обладнано суддями. Суддівська страховка здійснюється вусом самостраховки учасника. На початку і в кінці етапу – вантажна петля.

5.Переправа по колоді. Довжина етапу  до 10 м.  Етап обладнано суддями. На початку етапу – вантажна петля, в кінці – перила самостраховки.

ПКЧ 1  КЧ:Дівчата________ хв.  Юнаки________ хв. Якщо учасник вкладається в  КЧ, то він продовжує змагання на дистанції ІІ класу, інакше – на дистанції І класу

6.  Крутопохила переправа вгору. Довжина етапу  до20 м   Етап повністю обладнано суддями. Учасник долає етап з суддівською страховкою. На початку етапу – контрольна лінія, в кінці – перила самостраховки.

7.   Спуск по вертикальних перилах. (“Дюльфер”) Довжина етапу  до10 м.  Учасник організовує перильну мотузку і спускається з суддівською страховкою. На початку етапу –  перила самостраховки, заглушений суддівський карабін.

 

ПКЧ 2  КЧ: Дівчата________ хв.  Юнаки________ хв  Якщо учасник вкладається в  КЧ, то він фінішує на дистанції ІІ классу. Якщо учасник не  вкладається в  КЧ, то він фінішує на дистанції ІІ классу, отримуючи штрафи за втрачене спорядження.

 

Фініш фініш фіксується по звільненню перильних мотузок останнього етапу.

 

Підведення підсумків

1)      місце учасника визначається класом дистанції та результатом (час проходження плюс отримані штрафи)

2)      за кожен не пройдений етап учасник отримує штраф 20 балів.

3)      Результат команди визначається за сумою вищих місць за такою формулою: 3 юнаки + 2 дівчини.

 

В зв’зку із погодними  умовами до початку відкриття дистанцій змагань за членами  ГСК  зберігається право вносити зміни до попереднього положення умов з ТПТ. 

Попередні умови  змагань зі спортивого орієнтування

           

Дистанція особисто-командних змагань  “Орієнтування в заданому напрямку”

1. Умови дистанції особисто-командних змагань  “Орієнтування в заданому напрямку”

 

            Склад команди 6 чоловік, з них – 3 дівчини і 3 хлопчики.

Карта кольорова. Масштаб 1:10000. КП обладнано червоно-білими призмами з номерами і олівцями. Відмітка КП олівцем в контрольній картці.

Командний результат визначається за сумою чотирьох кращих відносних результатів  залікових учасників ( 2 юнаки і 2 дівчини ) а також кількістю залікових очків.

Довжина дистанцій для Ч16, Д16 до 5 км , кількість КП до  8;

У разі не взяття хоч одного КП  учасник не приносить результат команді.

У разі рівної кількості залікових очків вище місце посідає команда, в якої менший час проходження дистанції заліковими учасниками.

Таблиця розподілення залікових балів.

 

  1. 6.     Умови проведення конкурсно-спортивної програми

 

Конкурси

1)      встановлення намету                                                                1) туристська кухня

2)      туристська ватра                                                                                   2) туристська пісня

3)      туристські вузли                                                                      

4)      туристсько-краєзнавча вікторина

5)      складання рюкзака                                                                   3) емблема,

6)        побут                                                                                        4) топографія

 

ВСТАНОВЛЕННЯ НАМЕТУ

            Від кожної команди у конкурсі приймають участь чотири учасники (3+1). Місце встановлення намету, тобто обмежувальної лінії, яку в свою чергу являються контрольними лініями, визначені суддями конкурсу.

            Команда для встановлення використовує 2-х місний або 4-х місний намет, типу “Памірка”, який являється суддівським . В комплект до намету входять намет, альпенштоки, кілки /10 шт./ та чохол.  Намет повинен знаходитись у чохлі. Кількість кілків, якими повинен утримуватись намет - 10 штук. Вони теж видаються суддями або команда використовує свої.

До старту команда з усім комплектом знаходиться за обмежувальними лініями. По команді капітана вмикається секундомір і команда розпочинає роботу. Секундомір вимикається, коли всі учасники команди вийшли за обмежувальну лінію . Якщо суддя визнає, що є помилки на встановленому наметі, то команда виправляє помилки, на що їй додається додатковий час . Конкурс рахується закінченим, коли намет встановлений і на ньому відсутні такі помилки як:

-          перекіс дна

-          провисання коньків намету

-          відсутність складок на скатах намету.

Місце команди визначається часом виконання конкурсу.

 

ТУРИСТСЬКА ВАТРА

У спеціально відведеному місці команда у кількості 2-х чоловік розпалює вогнище, за допомогою раніше заготовлених дров. Використання кори(окремо від деревини), паперу, інших неприродних матеріалів, а також дров, які оброблені легкозапалювальними матеріалами – забороняється.

Забороняється використовувати сірники не стандартного розміру.

       Перед початком конкурсу коробка з сірниками опускається у воду . Кількість сірників для запалювання вогнища необмежена, але одночасне використання двох і більше сірників забороняється. Висота дров –30 см, висота нитки –60 см.

       Конкурс включає в себе перепалювання нитки.

       Конкурс рахується завершеним, коли нитка перепалюється.

       Вимоги по техніці безпеки: учасники повинні бути в головних уборах, в одежі, яка закриває відкриті частини тіла, рукавиці.

       Підіймати вогнище  можна тільки за допомогою палиць. Піддувати вогнище забороняється.

 Місце визначається часом, затраченим на виконання умов конкурсу, при рівності результатів стартовим номером.

       Примітка: Команда, яка не виконує умови та правила т/б знімається з конкурсу.

 

ТУРИСТСЬКІ ВУЗЛИ.

       Конкурс проводиться у спеціально відведеному місці. До конкурсу допускається два учасники незалежно від статі, один з яких зав’язує вузли, а другий їх диктує, практична допомога забороняється. Перед стартом учасники розміщують мотузки у порядку, який їм необхідний , після підготовки по їх команді вмикається секундомір. Мотузки для виконання конкурсу суддівські .

Перелік вузлів:

  1. Прямий.                                       
  2. Академічний.                
  3. Ткацький.
  4. Брамшкотовий.
  5. Грепвайн.
  6. Провідник /одним кінцем/.
  7. Подвійний провідник.
  8. Зустрічний.
  9. Провідник “вісімка”.
  10. серединний провідник.
  11. Стремено.
  12. Булинь.
  13. Схоплюючий /прусік/.
  14. Австрійський схоплюючий .   кінці мотузок зав’язані.
  15. Бахмана.

 

Штрафи під час зав’язування вузлів :

 -  відсутність контрольного вузла                        - 15 сек.

-  перекручення мотузки у вузлі               - 15 сек.

-  не загвинчена муфта карабіна              - 15 сек.

 -  неправильний вибір діаметрів              -  45 сек

 -   не зав’язаний вузол,                              - 45 сек.

            Примітка: до початку конкурсу суддя вивішує зразки вузлів, які зберігаються весь час проведення конкурсу. Місце команди визначається часом, затраченим на в’язку вузлів, та штрафним часом .

 

 

 

ТУРИСТСЬКО-КРАЄЗНАВЧА ВІКТОРИНА

            Кожну команду представляє 2 учасники незалежно від статі. Учасники повинні мати з собою ручку або олівець та аркуш паперу, на якому вказують назву команди та записують відповіді на запитання, які подаються у тестовому вигляді. Перелік запитань додається /додаток №1/.

            Підведення підсумків: місце команди визначається кількістю вірних відповідей, якщо кількість відповідей однакова, то часом, витраченим на виконання вікторини.

Література

  1. Хрестоматія. Історія України. К. „Освіта” 1996р.
  2. В. Скоротівський „Дідух” К. „Освіта” 1995р.
  3. Олекса Воропай „Звичаї нашого народу” Етнографічний нарис 1958р.
  4. Краєзнавство. Географія. Туризм. Газети за 2006 рік.
  5. Вінниця. Історичний нарис. Вінницьке книжково газетне видавництво, 1964 р.
  6. М. Грушевський Історія України – Русі: ХІХ ст., Львів 1898 – 1936р.р.
  7. Діючі Правила спортивного туризму.

 

СКЛАДАННЯ РЮКЗАКА.

            Приймає участь один учасник команди незалежно від статі. Рюкзак типу

“абалаківський”. Набір одягу, речей, продуктів харчування наступний: спальний мішок, поліетиленова накидка, куртка, спортивний костюм, запасне взуття,  кружка, ложка, ніж, рушник, мило, зубна паста, щітка, бинт, сірники, записна книжка, олівець або ручка, 1 буханка хліба, 2 банки консерви (1 скляна),1 кг крупи.

            Всі перераховані речі та продукти,  рюкзак – суддівські.

            Учасники повинні дотримуватись  таких правил: рюкзак кладуть на землю клапаном вгору, м’які речі /спальний мішок, одяг / розстеляють вздовж дна і задньої стінки рюкзака. Важкі речі кладуть на дно . Тверді речі не повинні давити в спину . Продукти в пакетах розміщують посередині рюкзака. В малі клапани кладуть речі ,  які потрібні на малих зупинках. Всі клапани повинні бути застібнуті і рюкзак повинен бути одягнений на учасника.

            Штрафи при порушенні складання рюкзака:

-          розміщення предметів в рюкзаку

не згідно вимог та правил, /за кожен/                                    - 10 сек.

-          порушення гігієни складання продуктів

та речей, /за кожен/                                                      - 10 сек.

                                   -     не закритий клапан /за кожен/                                    - 10 сек.

                                   -     відсутність речей у рюкзаку /за кожен/                      - 10  сек.

            Місце команди визначається часом виконання конкурсу та штрафом.

            Примітка:  учаснику дається час до 3 хв., для підготовки одягу, речей, рюкзака,

продуктів.  Кожна річ вкладається у рюкзак окремо, крім: кружка, ложка, миска;  мило, зубна паста, щітка, рушник; записник, ручка або олівець.

            Перевірка суддею конкурсу правильності укладених речей проводиться в присутності представника або капітана команди, а  при їх відсутності самостійно.

 

ЕМБЛЕМА ДАНИХ ЗМАГАНЬ

            Участь вконкурсі бере 1 учасник від команди. У спеціально відведеному місці учасники самостійно виготовляють емблему змагань. Емблема будь-якої форми розміром не більше А-4. Емблеми команд, що мають більший або менший розмір або виконані у комп’ютерному варіанті  розглядаються,  але отримують місце після команд, які подали емблеми відповідно стандарту.

            Оцінюється: - кольорове співвідношення / не більше 4 кольорів/

                                   - художня майстерність

                                   - відповідність емблеми тематиці.

            Суддівство здійснюється суддівською бригадою, по 5-ти бальній системі.

            Емблеми не повертаються.

Місце команди визначається сумою балів по кожному з критеріїв.

 

 

 

САМОДІЯЛЬНІСТЬ.

            Кожна з команд, заявлених на змаганнях, має право виставити на конкурс не більше двох художніх номерів, один з яких на туристську  тематику. Оцінюється підбір репертуару, майстерність, художнє враження від створеного під час  виконання образу, масовість.

            Суддівство проводиться експертною суддівською бригадою.

            Оцінка проходить по 5-ти бальній системі.

Місце команди визначається сумою балів по кожному з критеріїв.

 

Загальне місце команди в даному виді визначається за сумою місць в основних конкурсах і в двох вищих місць в конкурсах за вибором і кількістю конкурсів, в яких командва отримала місце.

 

Конкурс “Топографія”

 

Кількість учасників – 1. Учасники протягом 5 хвилин мають знайти відповідні назви топографічних знаків.

 

Конкурс “Туристська кухня”

 

Кількість страв –не більше 3. Готуються в таборі і у визначений час представляються в ГСК. Враховується – смакові якості, естетичне оформлення, можливість приготування в   похідних умовах, оригінальність страви та назви.

 

 

 

 


vote data


Только авторизированные пользователи могут оставлять сообщения.
  Авторизация   Регистрация
       додати повідомлення